< a name="_GoBack" title="_GoBack">< strong> Prosta…" /> Botcomplicaties | Prostaatkanker

Botcomplicaties

 

Prostaatkanker: opgepast voor botmetastasen!

Prostaatkanker kan soms uitzaaien naar het bot. Deze botmetastasen zijn niet alleen zeer pijnlijk, ze vergroten ook de kans op botfracturen en neurologische complicaties.

Metastasen bij prostaatkanker

In een vergevorderd stadium van prostaatkanker kunnen prostaatkankercellen zich verspreiden, weg van de prostaat. Daarbij hebben ze een duidelijke voorkeur voor het bot. Zo kunnen er uitzaaiingen opduiken in de wervels, de ribben, bepaalde lange botten zoals het dijbeen, maar ook de schedel.

Frequentie van botmetastasen

Hoe vaak komen botmetastasen voor? Een Deense studie (1) bij ruim 23.000 patiënten gaf aan dat op het moment van de diagnose, 3% van de patiënten botmetastasen heeft.

Een andere studie heeft aangetoond dat van de patiënten die resistent zijn aan de hormonale behandeling van de prostaatkanker, 80 tot 90% metastasen ontwikkelt in de loop van zijn leven (2).

Ernstige complicaties

Uitzaaiingen in het bot kunnen ernstige gevolgen hebben:

  • intense pijn,
  • verhoogd risico op breuken,
  • neurologische complicaties.

Metastasen en risico op botbreuken

De prostaatkankercellen verstoren de normale cyclus van botafbraak en botopbouw. Het resultaat is een ongestructureerd en minder stevig bot. De meest frequente breuken zijn deze aan de wervels.

Neurologische complicaties

De neurologische complicaties zijn een van de belangrijkste risico’s van wervelmetastasen. De abnormale botgroei als gevolg van de metastasen, en de eventuele wervelfracturen kunnen een compressie veroorzaken van het ruggenmerg in de wervels of van de zenuwwortels die van het ruggenmerg komen.

Botcomplicaties en overleven

Botmetastasen en hun complicaties verkleinen de overlevingskans. Na één jaar bedraagt de overlevingskans (1):

  • 87% voor mannen met prostaatkanker, maar zonder botmetastasen;
  • 47% voor patiënten met botmetastasen;
  • 40% voor mannen met breuken als gevolg van botmetastasen.

Na vijf jaar is de overlevingskans 56% zonder metastasen, maar slechts 3% bij botmetastasen.

Behandeling botmetastasen

Gelukkig bestaan er behandelingen. Met radiotherapie, bifosfonaten en monoklonale antilichamen is het mogelijk het risico op fracturen te verkleinen, de pijn terug te dringen en de evolutie van de metastasen af te remmen.

(1) Nørgaard M, Jensen AØ, Jacobsen JB, Cetin K, Fryzek JP, Sørensen HT.

Skeletal related events, bone metastasis and survival of prostate cancer: a population based cohort study in Denmark (1999 to 2007). J Urol. 2010 Jul;184(1):162-7.

(2) Lee RJ, Saylor PJ, and Smith MR. Contemporary Therapeutic Approaches Targeting Bone Complications in Prostate Cancer. Clin Genitourin Cancer. 2010 December 1; 8(1): 29–36.

 

---