Nieuwe technieken MRI

Professor Jelle Barentsz:

"Ik hoop dat nieuwe technieken operaties overbodig maken" 

 

De huisarts kijkt weifelend naar de hoge waarde van de PSA-test, het eiwit in de prostaat dat een aanwijzing kan zijn voor prostaatkanker. Een paar dagen later onderga je een MRI-scan die de hele prostaat nauwkeurig in beeld brengt. Anderhalve dag later hoor je of er sprake is van kanker. In dat geval heeft het multidisciplinaire team een behandelplan opgesteld om snel tot actie over te gaan. Met bestraling of nieuwere technieken zoals laser, cryotherapie (behandeling op basis van bevriezing) of ultrageluid (hifu). Een operatie waarbij je hele prostaat verwijderd wordt, is volledig achterhaald.

 

Zo zou de behandeling van prostaatkanker er over tien jaar uit kunnen zien. Zeker als het ligt aan professor Jelle Barentsz, hoogleraar Radiologie aan het UMC St. Radboud in Nijmegen. De huidige technieken, het 'bevoelen' of het aanprikken van de prostaat, zijn niet alleen pijnlijk, maar geven ook niet altijd uitsluitsel.

"De behandeling is vaak lastig en vormt de reden dat nu de hele prostaat wordt weggehaald. Met de ontwikkeling van de MRI-techniek is het mogelijk om de prostaat driedimensionaal en op celniveau in beeld te brengen. Dat geeft direct duidelijkheid. Het is mijn droom dat dit MRI-onderzoek straks de standaard wordt wanneer iemand bij de huisarts komt met een verhoogd PSA. Dat operaties overbodig worden door nieuwe technieken waarbij de tumor met bij voorbeeld laser of ultrageluid is weg te branden.

Daadkracht begint met een droom en we zijn een eind op weg om die te verwezenlijken.

Mijn motto is dan ook: Yes, we scan!"

 

Artikel uit een magazine over kanker KRACHT - een uitgave van de KWF.

Met toestemming van prof. Jelle Barentsz. 

 

---